Okolo deaflympiády je stále množstvo otáznikov

10.02.2011 Poprad

Vysoké Tatry/Ružomberok/Liptovský Mikuláš 9. februára (TASR) – Už o deväť dní by mali na Štrbskom Plese odštartovať 17. Zimné deaflympijské hry (ZDH).
Ich organizáciu však stále sprevádza viacero nejasností. Jednou zo základných je fakt, že otvárací ceremoniál by sa mal konať na Štrbskom Plese, starosta obce Štrba Michal Sýkora však stále o ničom nevie.
„Slovenský deaflympijský výbor (SDV) s nami nekomunikuje, pokiaľ viem, žiadna žiadosť ohľadom organizácie deaflympiády k nám neprišla, “ objasnil Sýkora. Na Štrbskom Plese by sa pritom okrem otváracieho ceremoniálu malo konať aj slávnostné odovzdávanie medailí či preteky v bežeckom lyžovaní.
Na svahu Solisko by sa tiež mali konať súťaže v snoubordingu, konkrétne v paralelnom obrovskom slalome, na U-rampe a v snowboard crosse. Preteky v alpskom lyžovaní by sa mali konať na svahoch v stredisku v Jasnej. O tom, či sa tak stane, dnes rokovali organizátori s prevádzkovateľmi lyžiarskych stredísk.
Na stránke SDV sa tiež uvádza, že súťaž v curlingu sa uskutoční na štadióne v Liptovskom Mikuláši. „Deaflympiáda a mesto Liptovský Mikuláš nemajú nič spoločné, nie sme v žiadnom partnerskom vzťahu s organizátormi. Ak na verejnosť prenikli nejaké informácie, sú falošné, “ povedal na margo organizácie deaflympiády viceprimátor Liptovského Mikuláša Jozef Repaský.
Odmieta teda fakt, že by sa v Liptovskom Mikuláši mala konať hokejová či curlingová súťaž. Mesto rokovalo s SDV ešte zhruba pred štyrmi rokmi, hovorilo sa o výstavbe štadióna, ale vzhľadom na nedôveryhodnosť partnera mesto od organizácie ZDH ustúpilo.
Internetová stránka SDV tiež uvádza, že hokejové súťaže budú v Poprade. To však už dlhšie odmieta primátor podtatranskej metropoly Anton Danko. „Neviem o tom nič a veľmi ma to prekvapilo, aj reakcia pána Becka (konateľ Prvej popradskej developérskej s.r.o. ) aj pána Rudu (prezident SDV), pretože ja súhlasím s tým, aby sa hrala hokejová súťaž na našom štadióne, ale za predpokladu, že nám Slovenský deaflympijský výbor vyplatí 4,5 milióna eur, na ktorých sme sa dohodli pred dvoma rokmi, “ povedal pre TASR Danko.
Podľa najnovších informácií sa organizátori ešte pred časom dohodli na spolupráci so zimným štadiónom v Ružomberku. Mala by sa tam odohrávať súťaž v curlingu mužov a žien. Priamo na štadióne však informovali, že sú pripravení na základe objednávky poskytnúť priestory, ak organizátori splnia dohodnuté podmienky a finančnú úhradu, čo sa však doteraz nestalo.
Kvôli organizácii ZDH ostalo zo štadióna v Kežmarku a ľadovej plochy v Levoči len torzo a so 17. ZDH 2011 sa spája aj sprenevera 48 miliónov eur. Kauzu v súčasnosti rieši banskobystrický súd. Žalobu už plánuje podať aj mesto Levoča. „My to budeme riešiť právnou cestou voči 1. popradskej developérskej spoločnosti a samotnému deaflympijskému výboru, či už svetovému alebo slovenskému, “ povedal zhruba pred dvoma týždňami primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Nikto z SDV doposiaľ na otázky ohľadom organizácie ZDH neodpovedal.
 

Vyberte región